Depressie en stemmingsstoornissen 

De betreffende symptomen en klachten kunnen zijn:

  • gevoel van neerslachtigheid
  • verminderde energie
  • insomnia (slapeloosheid)
  • gewichtsverlies
  • onverklaarbare somatische klachten (bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid)

De meeste mensen hebben zich in hun leven wel eens depressief gevoeld. Bij ongeveer 5% van de bevolking is dat depressieve gevoel zo ernstig dat er gesproken kan worden van een depressieve stoornis ofwel een depressie.

Een depressie kan over het hoofd worden gezien omdat de psychische klachten niet altijd direct worden genoemd en in plaats daarvan lichamelijke klachten op de voorgrond treden. Daarnaast wordt een depressie in eerste instantie niet altijd als zodanig erkend omdat mensen met een depressie vaak ook angstklachten en slaapproblemen hebben.

Belangrijke kenmerken depressie

Wanneer je last hebt van een depressie voel je je vaak neerslachtig. Je hebt duidelijk minder interesse en plezier in je dagelijkse activiteiten. Vaak kom je in korte tijd veel aan of heb je last van gewichtsverlies. Het kan zijn dat je veranderingen in je slaappatroon waarneemt, zoals veel meer slapen dan normaal of weinig kunnen slapen (hypersomnia of insomnia).

Je kunt je erg onzeker of zelfs waardeloos voelen, dit kan gepaard gaan met overdreven schuldgevoelens over gebeurtenissen die niet direct met jou te maken hebben dan wel waar je weinig controle over hebt.

Vaak hebben depressieve mensen moeite met nadenken, het kan zijn dat je door de depressie last hebt van concentratieproblemen, hetgeen je kan belemmeren in je studie of je werk. Soms kan een depressieve stoornis zelfs zo ernstig zijn dat je last hebt van terugkerende gedachten aan de dood of suïcidale gedachten.

Wanneer je één of meerdere van bovengenoemde klachten herkent is het een goed idee om contact op te nemen met een psycholoog. In mijn praktijk in Amsterdam centrum bied ik meerdere behandelingen aan die depressieve klachten kunnen verminderen.

Cultuur en afkomst

De cultuur en afkomst kunnen een grote invloed hebben op hoe een depressie wordt ervaren, geuit en benaderd. Zo wordt in Mediterrane landen en Latijns-Amerikaanse landen vaak gesproken over ‘zenuwen’ en hoofdpijn.

In Aziatische culturen zoals de Chinese worden termen als zwakheid, vermoeidheid en onbalans veelal gebruikt om een depressie te duiden, terwijl in het Midden Oosten vaak wordt gesproken over ‘problemen met het hart’.

Diverse oorzaken

Verschillende oorzaken kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een depressie: aanleg (genetica), bijzondere gebeurtenissen, omgeving en ervaringen vanuit de jeugd.

Stemmingsstoornissen kunnen veroorzaakt worden door lichamelijke aandoeningen zoals; neurologische aandoeningen (bijvoorbeeld Parkinson), stofwisselingsziekten (bijvoorbeeld vitamine B12 tekort), hormonale aandoeningen (zoals bij een overactieve of vertraagd werkende schildklier) en immuunziekten zoals Lupus.

Een depressie kan ook een reactie zijn op een gebeurtenis in de directe omgeving zoals het overlijden van een geliefd persoon, in dit geval wordt er gesproken van een rouwreactie. Voor begeleiding van een rouwproces kan professionele hulp van een psycholoog heel goed worden ingezet.

Bij mij in de praktijk merk ik dat het veel verlichting kan geven wanneer je je bij het verlies van een dierbare laat bijstaan door een psycholoog.

Eva Idelenburg

Drs. Eva Idelenburg

Psycholoog NIP

"Als ervaren psycholoog loop ik graag een tijdje met je mee, zodat je spoedig de regie over jouw leven terug krijgt en je weer lekker in je vel komt te zitten!"

  • Gecertificeerd Psycholoog NIP
  • Universitair geschoold
  • Ruim 10 jaar werkzaam als geregistreerd psycholoog
  • Praktijk heeft doorgaans geen wachttijd
  • Praktijklocatie in Amsterdam centrum

Praktijkinformatie

Praktijkadres:
Molenpad 15b
1016 GL Amsterdam

Contactgegevens:
eva@psycholoogamsterdam-centrum.nl
Tel. nr.: 06 – 423 096 87